info@mlinarcek.si | 00386 (0)68 618 703

Nastavite padajočo smer

Izdelkov: 20

Pirini pirhi

24. 03. 2016 11.42

 
Potrebujemo:
- 2 jajci + 1 jajce za premaz
- 1 jogurtov lonček mlačnega mleka
- 7 jogurtovih lončkov pirine polnozrnate moke
- 6 žlic sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- 1 vrečka suhega kvasa
- 1/2 žličke soli
- rozine za okrasitev
 
Postopek:
V posodi zmešamo jajca in sladkor, ter nato dodamo še mleko in sol. Kvas pomešamo z moko in vse skupaj vmešamo v tekočo maso ter zgnetemo gladko testo. Testo pustimo vzhajati v pokriti posodi prbl. 1h. Nato obikujemo manjše hlebčke ovalne oblike, ki jih okrasimo z rozinami in premažemo z jajcem. Pečemo 20 min na 180 st. C.
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek
   
AJDOVA KAŠA S PIŠČANCEM IN JURČKI
 
Sestavine (za 2 osebi):
- 1 lonček (2 dcl) ajdove kaše
- piščančje prsi
- 2 pesti suhih jurčkov (lahko tudi svežih ali zamrznjenih)
- 2 dcl. smetane za kuhanje
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 0,5 dcl belega vina
- repično olje
- začimbe: sol, poper, timijan
 
Postopek:
V kozici skuhamo ajdovo kašo. Medtem, ko se kaša kuha, v drugi posodi na olju popražimo sesekljano čebulo in česen ter dodamo na kocke narezanega piščanca ter jurčke. Vse skupaj začinimo, zalijemo z vinom ter dušimo prbl. 20-25 min. Nato dodamo še smetano za kuhanje in kuhano kašo, ki smo ji pred tem odlili odvečno vodo. Vse skupaj kuhamo še 5 min in posrežemo.
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Kamutov kruh

16. 12. 2015 01.43

 
 Kruh iz moke khorasan (Kamutov kruh)

Sestavine:
- 350 ml vode
- 1 vrečka suhega kvasa
- 1-2 žlički soli
 
Postopek:
 
V posodi dobro zmešamo vse sestavine, da dobimo gladko testo in ga nato pustimo vzhajati 1h. Vzhajano testo še enkrat premešamo in vlijemo v model. Pečemo ga na 210 st. C 5 min, nato pa temperaturo zmanjšamo na 180 st. C in pečemo še prbl. 40 min. Še vroč kruh zavijemo v kuhinjsko krpo in ga pustimo, da se ohladi.
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Mlinarčkovi parklji

5. 12. 2015 00.34

 
 
Sestavine:
 
Testo:
- 2 rumenjaka
- 50 g raztopljenega masla
- 4 dcl toplega mleka
- 1,5 vrečke suhega kvasa
- 1 žlička soli
- 1 vanilijev sladkor
- 50 g rjavega sladkorja
 
Okrasitev:
- rozine za oči
- 1 jajce za premaz
 
Postopek:
V posodi penasto zmešamo rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor. Nato dodamo vse ostale sestavine in zamesimo gladko testo, ki ga pustimo vzhajati prbl. 1 uro.
Potem testo razdelimo na prbl. 9 enakih kepic ter iz njih oblikujemo parklje (iz kepic oblikujemo pravokotnike, v katere zgoraj, spodaj ter s strani zarežemo z nožem, da dobimo noge, rogove ter roke; nos oblikujemo s pomočjo škarij). Za oči uporabimo rozine, parklje pa nato premažemo z jajcem.
V pekaču jih pustimo vzhajati še prbl. 15 min. Pečemo jih na 180 st. C 15-20 min.
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarček
 
Sestavine (za 4 osebe): 
 
- 1 skodelica (250 ml) ješprenja
- piščančje prsi
- 1 rdeča in 1 zelena paprika
- čebula
- 1/2 manjšega pora
- 1 bučka ali jajčevec
- 100 g koruze iz konzerve
- 1,5 dcl domače paradižnikove mezge ali 3 sveži paradižniki
- 2 stroka česna
- 0,5 dcl belega vina
- 1/2 žličke gorčice
- 1 žlica repičnega olja
- začimbe (sol, poper, rdeča paprika v prahu, timijan, bazilika)
 
Postopek: 
 
Ješprenj za nekaj ur namočimo v vodi, saj to skrajša čas kuhanja. Namočen ješprenj kuhamo v slani vodi prbl. 40 min (razmerje ješprenj:voda = 1:2,5). V kolikor nimamo časa, da bi ješprenj namočili, podaljšamo čas kuhanja (dokler ješprenj ni mehek). Med kuhanjem ješrenja meso in zelenjavo narežemo na kocke. V večji posodi na olju popražimo čebulo, ji dodamo meso in zalijemo z belim vinom. Dušimo prbl. 5 min, nato dodamo na drobno sesekljan česen in zelenjavo. Vse skupaj začinimo in dodamo še gorčico. Dušimo prbl. 15 min. Ko je ješprenj kuhan, ga dodamo omaki in vse sestavine dobro premešamo. 
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Pica iz polnozrnate moke

29. 06. 2015 14.16

 
 
Potrebujemo:
- 1 vrečka suhega kvasa
- 2 žlici olja
- 3 ščepce soli
- 160 ml mlačne vode
 
Postopek:
Iz vseh sestavin zamesimo gladko testo, ga pokrijemo in pustimo vzhajati 30-60 min. Nato testo na tanko razvaljamo in ga previdno položimo v pekač. Pico po želji obložimo in pečemo 15 - 20 min na 190 st. C.
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Solata iz ajdove kaše

29. 04. 2015 12.24

 
Potrebujemo:
- 1 kavno skodelico ajdove kaše
- 2-3 paradižniki
- 1 zelena paprika
- 1 kavna skodelica kuhane koruze
- 100-150 g sira (najbolje edamec ali gauda)
- bučno olje
- kis
- sol
 
Najprej skuhamo ajdovo kašo v razmerju kaša:voda 1:5. Nato naj kaša vre prbl. 10 min. Ko je kuhana, jo speremo pod hladno vodo, da se ohladi. Paradižnik, papriko in sir narežemo na kocke ter premešamo skupaj s kašo in koruzo. Na koncu začinimo še z bučnim oljem, kisom in soljo.
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarček
 
Potrebujemo:
- 4 žlice skute
- 1 žlica bučnega olja
- 1 pest bučnih semen
- 2 ščepca soli
 
Priprava:
Skuto z vilicami zmečkamo, posolimo, dodamo bučno olje ter dobro premešamo. Bučna semena v kavnem mlinčku na grobo zdrobimo in dodamo skuti.
Namaz se odlično poda k vsem vrstam domačega kruha.
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Porova pita

17. 04. 2015 11.10

 
Potrebujemo:
- 2 velika pora
- 60 g masla
- 1 jajce
- 80 ml hladne vode
- 250 g sira (najbolje edamec ali gauda)
- 100 ml smetane za kuhanje
- 2 žlici kisle smetane
- 3 žlice mleka
- sol, ščepec timijana
- olivno olje
 
Krhko testo:
Moko in maslo najprej dobro pregnetemo, da dobimo drobtinasto zmes. Malo posolimo, dodamo vodo ter zamesimo v gladko testo. Nato ga razvaljamo, položimo v model in prepikamo z vilicami. Pečemo na 200 st. C 15 min.
 
Nadev:
Med pečenjem testa lahko pripravimo nadev. Por umijemo, ga vdolžno prepolovimo in naražemo na 0,5 cm debele trakove. Nato ga na olivnem olju dušimo prbl. 5 min, da se zmehča. Medtem pripravimo preliv na naslednji način: naribamo sir, dodamo jajce, smetano, mleko, ščepec timijana ter blago posolimo. Vse skupaj dobro premešamo.
 
Po 15 minutah vzamemo testo iz pečice, nanj enakomerno razporedimo por in na koncu še prelijemo s prelivom.
Temperaturo pečice zmanjšamo na 180 st. C, položimo vanjo pito in pečemo 20 min.
 

Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek
 
Polpeti:
- konzerva kuhane čičerike (lahko jo skuhamo tudi sami)
- 1 manjša bučka
- 1 večji korenček
- 1 šalotka (ali manjša čebula)
- 1 vejica peteršilja
- 1 jajce
- sol, poper, po želji Vegeta
 
Jogurtova omaka:
- 1 majhna šalotka
- 1 navadni jogurt
- 1 žlica kisle smetane
- sol, poper, česen v prahu
 
Priprava:
 
Najprej zmeljemo čičeriko v multipraktiku in ji dodamo: naribano bučko, korenček, kosmiče, na olju popraženo čebulo, zraven še primešamo stepeno jajce ter začimbe. Iz celotne mase oblikujemo manjše polpetke ter jih pečemo prbl. 30 min na 190 st. C.
Med tem časom pripravimo omako na naslednji način: zmešamo jogurt, kislo smetano, začimbe ter dodamo na drobno sesekljamo šalotko.
Zraven polpetov se odlično priležeta pečen krompir ali riž.
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

 

 

Potrebujemo:

1 skodelico Mlinarčkovih ovsenih kosmičev
1 bučko
druga zelenjava po želji (nariban korenček, koruza, paprika,...).

sol

česen

čebula

petršilj

sladka rdeča paprika

malo moke in drobtine ali 1 jajčko (za vezavo)

kokosovo olje

Priprava:

Najprej namočimo v toplo vodo ovsene kosmiče, da so dobro navlaženi in da se napnejo - vsaj 10 minut. Med tem časom naribamo bučko in ostalo zelenjavo po želji. Sesekljamo česen, čebulo in peteršilj ter na hitro prepražimo (ni pa nujno). Nato vse sestavine zmešamo skupaj s kosmiči, katere smo predhodno odcedili. Če je za oblikovanje polpetov zmes preredka,  lahko dodamo nekaj moke ali pa kot vezivo uporabimo jajčko (v našem primeru smo uporabili eno jajčko ). Celotno zmes lahko še popopramo in posolimo, po okusu. Olikovane polpetke lahko povaljamo še v drobtinah in jih na kokosovi maščobi zapečemo. Lahko pa naredimo tudi brez drobtin, vendar so ti polpetki bolj krhki, zato moramo biti previdni.

 

 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Pirin kruh

2. 03. 2015 00.02

 

Sestavine:

70 dag Mlinarčkove pirine polnozrnate moke

30 dag Mlinarčkove pšenične polnozrnate moke

4 dag kvasa

2 žlički soli

0,5 dcl

olja,

prbl. 7dcl vode,

žlička sladkorja

Mlinarčkovo laneno seme

Mlinarčkovo bučno seme

 

Postopek:

Kvas zdrobimo v lonček, dodamo malo mlačne vode, žličko sladkorja in ščep moke. Zmešamo in pustimo, da naraste. Nato zmešamo vse suhe sestavine. Dodamo kvas, olje in vodo. Vse dobro premešamo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati najmanj 1 uro. Nato ponovno premešamo in damo v nepregorno posodo. Pečico segrejemo na 210°C in damo vanjo kruh. Pečemo 5 min. Nato pečico nastavimo na 180°C in pečemo še nadaljnjih 50 min. Pečen kruh zavijemo v kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Bananin kruh

25. 02. 2015 16.58

 
Potrebujemo:
4 zrele banane
1 jajce
100 g sladkorja
40 g masla
vanila ekstrat
zavitek pecilnega praška
ščep soli
150 g naseklajnih orehov
pol žličke muškatnega oreščka
 
Postopek:
V posodo stresemo moko, dodami pecilni prašek in ščep soli. V drugi posodi pretlačimo banane, najbolje z vilicami, dodamo jajce, sladkor, stopljeno maslo in muškatni orešček.
Vse skupaj (iz obeh posod) zmešamo in dodamo še vanilijev ekstrat ter nasekljane orehe. Testo položimo v pekač in pečemo 60 minut na 180°C.
Bananin kruh lahko postrežemo poleg toplih napitkov.
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Narastek iz prosene kaše

21. 02. 2015 22.41

Potrebujemo:
1 lonček (2 dcl) Mlinarčkove prosene kaše
3-4 lončke mleka
2 jajci
1 vanili sladkor
2 žlici rjavega sladkorja (v kolikor želimo slajši narastek lahko dodamo več žlic sladkorja)


Postopek:
Proseno kašo operemo in jo skuhamo v mleku (kuha se prbl. 20-30 min). Kuhano kašo nato ohladimo. Beljak ločimo od rumenjaka in napravimo beljakov sneg. Rumenjaku dodamo vanilijev in rjavi sladkor ter stepemo, da dobimo kremasto zmes. V ohlajeno kašo zmešamo najprej rumenjak in na koncu dodamo še beljakov sneg. Pečico zagrejemo na 180 st. C in pečemo prbl. 30-40 min.
Narastek lahko ponudimo kot samostojno jed za zajtrk ali večerjo lahko pa služi tudi kot posladek k enolončnici.

 
   
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Koruzni kruh

21. 02. 2015 22.26

Potrebujemo:
250g Mlinarčkove koruzne moke,
250g Mlinarčkove pšenične polbele moke,
1 žlička soli,
1 zavitek suhega kvasa,
2 žlici olja,
3,5 dcl mlačne vode,
1 dcl mlačnega mleka,
koruzni zdob za posip (po želji).

Postopek:
Najprej zmešamo vse suhe sestavine in nato dodamo še vodo, mleko in olje. Vse skupaj zamesimo v mehko testo. V kolikor se testo lepi na roke, si le-te navlažimo z vodo. Testo pokrito pustimo vzhajati minimalno 1h. Nato ga ponovno premešamo in damo v
nepregorno posodo, po želji ga posujemo s koruznim zdrobom. Pečico segrejemo na 200°C in pečemo 5 min. Nato zmanjšamo na 180°C in pečemo še 45 min. Pečen kruh zavijemo v
kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

 
   
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Rženi kruh

21. 02. 2015 22.07

Potrebujemo:
600 g Mlinarčkove ržene moke
400 g Mlinarčkove pšenične polnozrnate moke
3/4 kocke svežega kvasa (1 kocka ima 42g)
2 žlički soli
1/2 žličke sladkorja
500-600 ml tople vode
po želji lahko dodamo poljubna semena (bučno, laneno, konopljino..)

Postopek:
Najprej nadrobimo kvas v manjšo posodico, potresemo s sladkorjem in dodamo malo mlačne vode. Vse skupaj premešamo in počakamo, da naraste. Nato pomešamo obe vrsti moke skupaj s soljo, dodamo kvas in na koncu še vodo. Vse skupaj pregnetemo v homogeno testo (nič ni hudega, če bo testo premokro - kruh bo le še bolj sočen).
Vzhajamo prbl 1h.
Pečico zagrejemo na 210 st. C in vanjo položimo kruh. Pečemo 5 min, nato na pečici nastavimo temp. 180 st. C in pečemo še približno 50 min. Še vroč kruh zavijemo v kuhinjsko krpo in počakamo da se ohladi.

 
   
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Ričet

21. 02. 2015 21.29


 Za 4 osebe potrebujemo:
1 skodelico (2,5 dcl) bio Mlinarčkovega ješprenja
3/4 skodelice fižola (fižol namočimo en večer prej )
2-3 srednje veliki korenčki
3 krompirji
1 čebula
kos prekajenega svinjskega mesa (lahko tudi prekajenih reber)
2 stroka česna
3 žlice pasiranega paradižnika (lahko tudi 1 žlica paradižnikovega 

koncentrata)
lovorjev list
sol
poper
olje
     

Postopek:
Na olju prepražimo čebulo in dodamo na kocke narezano prekajeno meso, korenček in krompir. Nato zalijemo z vodo in dodamo ješprenj, fižol, sesekljan česen, pasiran paradižnik ter začimbe. Vse skupaj na zmerni temperaturi kuhamo približno. 45 - 60 min.
Zraven se prileže sveže pečen domač pirin kruh.


 

 

 

 

 

 

 

 

   
Read More

Značke:

Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Ajdovi žganci

12. 02. 2015 19.39

 

Postopek:
V posodo nalijemo nekje 1-2 l vode in dodamo čajno žličko soli ter žlico olja. Ko voda zavre dodajamo ajdovo moko, malo ajdovega zdroba in mešamo, dokler ni dovolj zgoščeno (5 - 10 min), da jih lahko s kuhlo ali žlico oblikujemo kot žličnike. Na koncu jih lahko še zabelimo z ocvirki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Read More

Značke:

Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek

Tortilija

1. 02. 2015 09.00

 
Potrebujemo:

250 g Mlinarčkove pirine polnozrnate moke (ali Mlinarčkovo pšenično moko)
1 čajno žličko soli
1 jedilno žlico olja
skodelico vode
nadev po želji

Opis postopka:
Moko, sol, olje in vodo zmešamo in po potrebi dodamo še malo vode, da dobimo gladko testo, ki ga lahko razvaljamo ali oblikujemo s prsti.
Testo razdelimo na kroglice in pustimo stati približno 15 minut, nato kroglice z rokami oblikujemo v tortilje, ki jih z obeh strani na hitro v ponvi popečemo.
V tortilje zavijemo poljuben nadev (mi smo tokratu porabili le zelenjavo, ki je bila na voljo v hladilniku:) ) , lahko pa jih najprej namažemo tudi s poljubnim namazom (kislo smetano), ali pa sami pripravimo namaz iz avokada -guacamole (avokado, narezan paradižnik, čebula, malo limetinega soka, sol in poper).

 
 
Read More
Posted in Mlinarčkove jedi By Mlinarcek
Nastavite padajočo smer

Izdelkov: 20