Bio bela kvinoja 500 g

Bio bela kvinoja iz ekološke pridelave.

SESTAVINE:

Sestavine: Bio bela kvinoja iz ekološke pridelave

PRIPRAVA, UPORABA IN SHRANJEVANJE:

Kvinoja je lahko alternativa belemu rižu ali kuskusu. Pred kuhanjem jo je priporočljivo sprati, saj s tem odstranimo morebitne ostanke saponine. Odstranitev saponine pa pomaga pri prebavi. Kvinoja se kuha podobno kot riž – dva kozarca vode na kozarec kvinoje. Počakamo, da zavre in kuhamo od 10 do 15 minut, dokler se kalček ne loči od semena.

Kvinojo lahko uporabimo kot nadomestek riža ,kot dodatek k rižotam. Iz kvinoje lahko skuhamo odlične zelenjavne juhe ali jo uporabimo kot prilogo drugim jedem in za razne solate. Iz kvinojine moke lahko pripravimo kruh ali pa naredimo slastne palačinke. Za eno osebo potrebujemo 50 g kvinoje. Na mleku kuhana se ni izkazala za okusno jed.

5,45

Bio bela kvinoja (lat. Chenopodium quinoa), ki jo že več kot 5000 let pridelujejo v visokogorjih Južne Amerike, imenujejo tudi ‘mati vseh žit’ saj je zaradi svoje visoke kalorične vrednosti izredno kvalitetno živilo. Kvinoja vsebuje visok delež proteinov in je skoraj popolno ravnovesje vseh esencialnih aminokislin, ki so potrebne za razvoj človeškega tkiva. Semena kvinoje po naravi ne vsebujejo glutena in zato predstavljajo hranljivo in okusno alternativo tistim, ki so preobčutljivi na gluten.

Ker pakiramo v istem prostoru, kot ostala žita, lahko bio bela kvinoja vsebuje gluten. 

SESTAVINE:

Sestavine: Bio bela kvinoja iz ekološke pridelave

PRIPRAVA, UPORABA IN SHRANJEVANJE:

Kvinoja je lahko alternativa belemu rižu ali kuskusu. Pred kuhanjem jo je priporočljivo sprati, saj s tem odstranimo morebitne ostanke saponine. Odstranitev saponine pa pomaga pri prebavi. Kvinoja se kuha podobno kot riž – dva kozarca vode na kozarec kvinoje. Počakamo, da zavre in kuhamo od 10 do 15 minut, dokler se kalček ne loči od semena.

Kvinojo lahko uporabimo kot nadomestek riža ,kot dodatek k rižotam. Iz kvinoje lahko skuhamo odlične zelenjavne juhe ali jo uporabimo kot prilogo drugim jedem in za razne solate. Iz kvinojine moke lahko pripravimo kruh ali pa naredimo slastne palačinke. Za eno osebo potrebujemo 50 g kvinoje. Na mleku kuhana se ni izkazala za okusno jed.

Kvinoja je izvrsten dodatek k oreščkom, sadju in vsebuje prebavne encime ter vsebuje tudi vitemine: E, B6, riboflavin, niacin, tiamin, folno kislino in minerale: kalcij, fosfor, železo, mangan, magnezij, baker, natrij, kalij, cink.

Po odprtju izdelek dobro zaprite, hranite na suhem, hladnem in temnem mestu, saj tako izdelek ohrani svojo kvaliteto tudi po odprtju.

HRANILNE VREDNOSTI:

Kvinoja je imela v času andskih civilizacij zelo velik pomen poleg krompirja in je bila naslednja v pomembnosti poleg koruze. V sodobnih časih je kvinoja zelo cenjena zaradi svoje hranilne vrednosti in visoke vsebnosti beljakovin (14 %). Poleg tega je kvinoja tudi dober vir prehranskih vlaknin in fosforja ter vsebuje visoko vsebnost magnezija in železa. Kvinoja je tudi vir kalcija, široko uporabna pri veganih in tistih osebah, ki ne prenašajo laktoze. 

Povprečna hranilna vrednost na 100g:
energijska vrednost 1607 kj/384 kcal, maščobe 6,6 g, od tega nasičene 0,7 g;
ogljikovi hidrati 68,1 g od tega sladkorja 0 g; prehranske vlaknine 6,4 g;
beljakovine 13 g, sol <0,1 g.