Sestavince:
600 g ržene Mlinarčkove moke
400 g pšenične mlinarčkove polnozrnate moke
3/4 kocke svežega kvasa (1 kocka ima 42g)
2 žlički soli
1/2 žličke sladkorja
500-600 ml tople vode
po želji lahko dodamo poljubna mlinarčkova semena (bučno, laneno, konopljino..)
Postopek:
Najprej nadrobimo kvas v manjšo posodico, potresemo s sladkorjem in dodamo malo mlačne vode. Vse skupaj premešamo in počakamo, da naraste. Nato pomešamo obe vrsti moke skupaj s soljo, dodamo kvas in na koncu še vodo. Vse skupaj pregnetemo v homogeno testo (nič ni hudega, če bo testo premokro – kruh bo le še bolj sočen).
Vzhajamo prbl 1h.
Pečico zagrejemo na 210 st. C in vanjo položimo kruh. Pečemo 5 min, nato na pečici nastavimo temp. 180 st. C in pečemo še približno 50 min. Še vroč kruh zavijemo v kuhinjsko krpo in počakamo da se ohladi.