Naša zgodba

PREDGOVOR

Zgodba Mlinarčka sega v leto 2014, kjer sem ob službi, kjer sem delal kot mladi raziskovalec iz gospodarstva na področju elektrotehnike in računalništva, najel prostor v mestu Maribor, vanj postavil mlin na kamen in začel mleti slovenska ekološka žita. 

Ker prihajam iz kmečkega okolja, mi delo s stroji ni bilo tuje. Tako sem imel tudi poleg službe in Mlinarčka še ekološko njivo na Kozjanskem, na kateri sem prideloval žito. S ponosom sem opazoval žetev svojega pridelka. Še sedaj se dobro spominjam, ko sem svoje žito prvič peljal v mlin. Kar pokal sem od ponosa, ko sem domov prvič prinesel vrečo svoje moke.  Zadovoljstvo pa je bilo še toliko večje, ko je iz te moke vsakič znova nastal odličen kruh. Ni boljšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki ga še toplega razrežeš in namažeš z domačim maslom in marmelado. In tako sva kruh nehala kupovati ter ga pekla doma. Najboljši je bil seveda iz tiste moke, neposredno iz mlina. In ta moka…. Kako je dišala! Razmišljal sem, kako super bi bilo, ko bi imel mlin vedno pri roki. Živim v Mariboru, njiva je na Kozjanskem, moko pa sem vozil v mlin, ki je bil v Prekmurju. To je bilo sila nepraktično.  

Najprej je bilo to bolj kot ne hobi, da se lahko umaknem po stresnem delu za računalnikom in raziskovanju v svet sproščenega in antistresnega dela z mlinom, ki mi je dal pridih kmečkega življenja in domačnosti in to sredi mesta. Sem namreč priseljenec v mesto Maribor iz podeželja oz iz majhne kmetije na Kozjanskem in po duši sem še vedno tudi kmečki fant. Seveda pa je bila ideja te zgodbe z mlinom tudi ponuditi ljudem najbolj svežo slovensko ekološko moko v mestu na eni strani in na drugi strani, da uvedemo ekološko pravično verigo od slovenskega ekološkega kmeta do kupca, brez dodatnih členov, ki bi vplivalo na samo kvaliteto in ceno izdelka. 

V ta namen tudi skoraj vse postorimo sami:

 • Žito odkupimo od malih slovenskih ekoloških kmetov
 • Meljemo žito v moko in zdrob
 • Proizvajamo testenine
 • Pakiramo
 • Prodajamo

Naša vizija oz  poslanstvo je, da:

 • Delamo s slovenskimi ekološkimi izdelki, ki jih je možno pridelati na slovenskih ekoloških kmetijah
 • Podpremo slovenske ekološke kmete
 • Skrbimo za naravo
 • Vam ponudimo visokokakovostni slovenski ekološki izdelek
 • Vas ozaveščamo o zdravi ekološki prehrani
 • Vam ponudimo živo moko, direktno iz mlina
 • Imamo v prodaji vse naše izdelke tudi brez embalaže, kar pomeni brez odpadkov (Zero Waste)
 • ip

Zavedamo se, da si moramo v težkih časih pomagati in stopiti skupaj, zato imamo v naši trgovinici izključno slovenske ekološke izdelke z dodatno ponudbo ekoloških žit, ki jih ni možno pridelati v Sloveniji. S tem podpiramo pridne roke slovenskih kmetov. Prav tako pa vemo, da je najbolj zdrava in okolju prijazna tista hrana, ki ne vsebuje pesticidov ali drugih kemikalij, zato ponujamo izključno ekološko pridelane izdelke, za kar imamo tudi ekološki certifikat.

Dr. Marko Kočevar univ.dipl.inž.el.

 

BIO MLIN MLINARČEK

Bio mlin Mlinarček v neposredni bližini centra Maribora, kjer meljemo ekološka žita iz slovenskih ekoloških kmetij in nekatere tuje ekološke pridelke, ki jih ni možno pridelati v Sloveniji. V njej zmeraj omamno diši po sveže mleti moki, saj imamo zraven mlin kjer meljemo žita v moko in zdrob. Prav tako delamo testenine iz lastne moke. Naša ponudba zajema tudi semena, olja, kaše, vzglavnike iz ajdovih luščin in še druge izdelke iz slovenskih ekoloških kmetij.