Bio čičerika (Cicer arietinum) iz ekološke pridelave je izredno kakovostna stročnica. Čičerika ima nizek glikemični ideks (28-32) zato je primerna za uporabo v dietetiki.
Sestavine: bio ali eko čičerika iz ekološke pridelave
Lahko vsebuje gluten
Poreklo: Indija
Uporaba:
Čičerika se uporablja za prehrano ljudi in vedno bolj za živali, saj vsebuje visoke vrednosti beljakovin. Suha zrna čičerike se kuhajo od ene ure do dveh ur. Če pa predhodno namočimo čičeriko v vodo od 12 do 24 ur pa se kuha le 30 minut.
Za prehrano ljudi se uporablja na zelo raznovrstne načine, v glavnem kuhana, redkeje pečena, uporablja se tudi kot moka.
Hranilne vrednosti
Čičerika ima okus podoben lešniku in je gladke strukture. Čičerika je zelo dober vir osnovnih hranil, fosforja, železa, folne kisline, beljakovin in vlaknin z nizko vsebnostjo kalorij in skoraj brez maščob. Lahko jo uživamo celo leto. Ravno tako je vir vlaknin, ki znižuje holesterol, poleg tega pa ima visoko vsebnost vlaknin.
Povprečna hranilna vrednost na 100g:
Energijska vrednost 1448 kJ/343 kcal, Maščobe 6,2 g, od tega nasičene 0 g; Ogljikovi hidrati 48,7 g od tega sladkorja 5 g; Prehranske vlaknine 12 g; Beljakovine 19,2 g, Sol <0,1 g.