SALZBURGER ROČNI MLIN MH8

Ročni mlin za moko, ki deluje več desetletij in lahko sprocesira večje količine moke z enako hitrostjo kot električni mlin.

946,00

Opis

Alternativno mletje zrnja, ki ne potrebuje električne energije in zmelje tudi fino moko. Z ročnim mlinom MH8 je podjetje Salzburger uspelo razviti ročni mlin, ki je primeren za večje družine, skupnosti, klube… Je skoraj tako učinkovit kot električni mlin.

Model MH4 je dokazal svojo učinkovitost v več kot 35 letih, ne samo na jahtah, v  hribih, ampak tudi v odmaknjenih predelih Afrike, Južne Amerike in drugih dežel sveta.

Da bi zadovoljili potrebo po močnejšem ročnem mlinu, so sledili principom MH4 mlina: ohišje iz masivnega lesa, dober vpenjalni sistem in primerno velik mlinski kamen.

Lahko naročite mlin z naravnim mlinskim kamnom – granitom ali iz korund-keramike. Glede na naše izkušnje, lahko mlin uporabljajo tudi ženske, vendar je potrebna določena moč, zaradi velikosti mlinskega kamna. Ročno mletje moke poskrbi, da se malce razgibate, khrati pa lahko deluje pomirjevalno.

Z mlinom lahko pri kakršnikoli stopnji finosti meljete: pšenico, piro, rž, riž, ajdo, ječmen, proso in zeleno piro. Koruzo in sojo lahko najprej zmeljete bolj na grobo in v drugem poskusu na bolj fino. Oves lahko meljete le na grobi stopnji mletja, da dobite zdrob. Laneno seme in vse začimbe kot so kumina, koriander, klinčki, janež, komarček in cimet lahko meljete na grobi stopnji, vendar le manjše količine, mlin pa je potrebno po mletju očistiti.

Grobo-fino nastavljanje je možno z uporabo podložke in se zaklene z uporabo krilne matice. Groba nastavitev: Odvijte krilno matico, nastavite podložko v nasprotni smeri urinega kazalca, dokler ne dosežete želene nastavitve. Nato privijte krilno matico.

Če lijak zablokira pri mletju pšenice, pire ali rži, zavrtite lijak v nasprotni smeri urinega kazalca.

Specifikacija

  • višina: 390 mm brez ročaja
  • dolžina: 300 mm
  • širina: 300 mm
  • predal v mm (ŠxGxV): 200x280x70
  • mlinski kamen: premer 220 mm
  • kapaciteta mletja:  70-90 g/min
  • teža: 12 kg
  • mlinski kamen iz naravnega granita ali iz korund keramike-odvisno od vašega naročila
  • ohišje iz bukovega lesa
  • garancija: 12 let na mlin, 24 let na mlinski kamen

Nastavljanje finosti mletja

Gumb za nastavljanje finosti mletja je eden najpomembnejših delov, za kontinuirano zagotavljanje finosti moke. Z vrtenjem gumba lahko z eno roko nastavljamo finost moke. Dokazano deluje že 40 let. Mlinska kamna ostajata v vzporedni poziciji ves čas življenjske dobe mlina. Za nastavitev uporabljamo samo dvigovanje in spuščanje kamnov s pomočjo gumba. S tem se spremeni stopnja finosti mlete moke. Gumb lahko vrtimo tudi med samim procesom mletja.

grobfein_pfeil

Lastnosti motorja

Velikost motorja je prilagojena velikosti mlinskih kamnov. Rezultat je optimalna poraba energije. Motorji od 360 W naprej so priporočljivi za mletje trših žit kot je naprimer koruza. Moč motorja je tudi prilagojena velikosti mlinskega kaman – zaradi tega je poraba energije manjša. Motor je brez delov, ki bi se obrabljali, kar pomeni, da ne potrebuje vzdrževanja. Motor je trpežen in robusten, zagotavlja tiho delovanje. Ventilacija, ki je nameščena na ohišju, zagotavlja dobro toplotno prevodnost. Dobro so izdelani tudi krogljični ležaji, ki uravnotežajo ekstremne sile, nastale med procesom mletja. Prisotna je tudi posebna zaščita, ki ščiti pred pregrevanjem motorja.

salzb

Ohišje mlinov

Zadnji testi so pokazali, da je les odporen na bakterije. Bakterije ne morejo rasti na naravnih površinah iz masivnega lesa. Les je antistatičen in zato naravno deluje proti prahu. Les je zelo nezahteven za vzdrževanje. Glede na pogostost uporabe, leseno površino dvakrat ali trikrat na leto namažemo s čebeljim voskom ali kašnim drugim ekološkim oljem. Velika prednost naravnega lesa je v tem, da ga lahko tudi po nekaj letni uporabi obnovimo tako, da izgleda kot nov. Odstranimo lahko tudi udarnine in praske. Les je naraven material, ki je zelo privlačen ljudem z različnimi alergijami. Les je surovina in energetski vir. Les  je obdelan samo od zunaj, izključno mehansko, ostala struktura lesa ni niti mehansko niti kemično spremenjena. V Salzburger mlinih ne uporabljajo plastike ampak samo jeklo ali nerjaveče jeklo.

Mlinski kamen

Mlinski kamen je srce mlina. Lahko izbirate med mlinskimi kamni, narejenimi  iz mešanice naravnega materiala: korunda in keramike ali med granitnimi mlinskimi kamni. Velikost mlinskega kamna ne igra pomembne vloge pri finosti moke. Pomembna pa je velikost mlinskega kamna v sorazmerju s hitrostjo vrtenja. Ta kombinacija z novo toplotno in energetsko optimirano geometrijo rezkalnega mehanizma omogoča nežno mletje zrnja. Posebna fleksibilna postavitev mlinskega kamna ima dve prednosti: tišje mletje in zaščita mlinskega mehanizma pred poškodbami, ko se v zrnju znajdejo tujki.

Granitni mlinski mehanizem

Lahko rečemo, da so Salzburški mlini z granitnimi mlinskimi kamni, unikatni v Evropi, kar se tiče njihove 40 letne tradicije. Granit je popolnoma naraven proizvod – brez aditivov. Pomembna karakteristika granita je njegova visoka odpornost na obrabo – določene vrste granita so celo trše, kot mnoge vrste jekla. Granit je naravno popolnoma vezan, brez kakršnihkoli vezivnih agentov, se samoostri in se je izkazal za zelo trdnega. Do danes ni bila odkrita nobena alergijska reakcija na granitne mlinske kamne. Granitni kamni so skrbno ročno obdelani in narejeni tako, da se vsak par kamnov dobro prilega drug drugemu. Vsak par mlinskih kamnov je unikaten. Granitni mlinski kamni naših mlinov so se izkazali z zelo dolgo življenjsko dobo. Celo po veliko letih uporabe jih lahko tako prenovimo, da so kot novi.

Korund – keramično mlinski mehanizem

Korund in keramika sta stisnjena v mlinski kamen pod zelo visokim pritiskom ter žgana na izredno visoki temperaturi. Mlinski kamni so zelo trdi, se samoostrijo in so trpežni.

zdru_eni_1

Čiščenje mlina

Po mletju ostane majhna količina moke v mlevni komori. Ti majhni delci se odstranijo, če po mlinskem procesu pustite mlin teči na  najbolj grobi nastavitvi. Če mlin ne uporabljate par tednov, morate iz higienskih razlogov temeljito očistiti mlevno komoro. Najprej pustite mlin teči na prazno na najbolj grobo nastavitev. Potem mlin odprite in ga posesajte s sesalcem.

Oblika in barva mlina

Salzburger mlini so namenjeni tudi estetskemu užitku – izbirate lahko med kockasto ali okroglo obliko. Vaši kuhinji lahko prilagodite tudi barvo mlina. Po naročilu vam mlin delno ali v celoti pobarvajo v vaši barvi kuhinje, zaves, delovnega pulta….Seveda uporabljamo samo ekološke barve.

 

Mehka žita kot so: pšenica, pira, rž, ječmen, nezrela pira, oves (samo zdrobljen, ni mogoče fino mlet) 

Trda žita kot so: proso, koruza, ajda, rjavo proso, riž (rjav riž, ne parboild)

Stročnice kot je: soja

Tehnične podrobnosti
CENA 946,00 €
ČAS DOBAVE 14 tednov
TEŽA (kg) 12.000000
PROIZVAJALEC SALZBURGER
IZBRANA BARVA LES
VRSTA LESA BUKEV
MATERIAL Bukov les
PRIPOROČAMO ZA Z mlinom lahko pri kakršnikoli stopnji finosti meljete: pšenico, piro, rž, riž, ajdo, ječmen, proso in zeleno piro. Koruzo in sojo lahko najprej zmeljete bolj na grobo in v drugem poskusu na bolj fino. Oves lahko meljete le na grobi stopnji mletja, da dobite zdrob. Laneno seme in vse začimbe kot so kumina, koriander, klinčki, janež, komarček in cimet lahko meljete na grobi stopnji, vendar le manjše količine, mlin pa je potrebno po mletju očistiti.
NAMEN RABE DOMAČA RABA
DIMENZIJE V MM (ŠXGXV) 300x300x390
GARANCIJA (ŠT. LET) 12 na mlin/24 na mlinski kamen
OCENA ENOSTAVNOSTI ČIŠČENJA (1-5) 5
HITROST MLETJA (g/min) 70-90
PREMER MLINSKEGA KAMNA (mm) 220